Melek Balığı Nasıl Beslenir

Yazar: 2 Yorum

Ciklitgiller ailesinin bir üyesi olan melek balıklarının doğal ortamı Güney Amerika’dır. Maksimum 15 cm’ye kadar büyüyebilir. Üçgen gövdeli, zarif ve asil bir görünüme sahip balıklardır. Çeşitli desenlerde ve biçimlerde çok sayıda alt türe sahiptir. Yüzgeçlerinin uzun olması nedeniyle genellikle derin akvaryumlarda beslenir. Bakımı orta seviyede tecrübe gerektirir.
•Sağlıklı bir hayat sürebilmeleri için akvaryumlarının minimum 120 litre kapasitede ve 50 cm yükseklikte olması uygundur. Su sıcaklığı normal dönemlerde 24 ila 28 derece arasında, üreme döneminde ise 26 ila 28 derece arasında olmalıdır. İdeal pH oranı 6.5 ile 7.5 arasındadır. Ani ısı değişimlerinden kaçınılmalıdır. Bakımları ihmal edilmediğinde ömürleri ortalama 10 yıldır.
•Melek balıkları akvaryumun orta bölümlerinde yaşar. Erişkinlikten önce sürüler halinde dolaşırlar. Ancak cinsel olgunluğa eriştiklerinde eşleşerek akvaryumda kendi alanlarını belirlerler. Melek balıkları tek eşli balıklardır. Her bir erkek için bir dişi yeterlidir. Cüce çiklet, çöpçü balığı ve black molly gibi türlerle uyum içinde yaşayabilir. Saldırgan balıklarla bir arada yaşamaları uygun değildir. Parazit bulaştırma riski yüksek olduğundan, melek balığı ile beslenmemesi gereken balıkların başında discus gelir. Yetişkin melek balıkları neon tetraları yutabileceğinden beraber beslenmeleri önerilmez. Stres başta üreme dönemleri olmak üzere melek balıkları üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Stres karşısında gösterdikleri en tipik tepki saklanmak ve yemek yememektir.
•Melek balıkları hepçil beslenir. Hem hayvansal hem de bitkisel yemleri yiyebilir. Basık ağız yapıları nedeniyle yüzeyden beslenen balıklardır. Beslenmelerinde dibe batmayan pul yemler kullanılır. En ideal besinleri spirulina içeren kuru yemler, donmuş canlı yemler ve kuru canlı yemlerdir. Bitkisel besinlerden ise çok sık olmamak kaydıyla haşlanmış ıspanak ve marul verilebilir.
•Canlı ve kuru yemlerle çok yönlü beslenen akvaryumlarda, filtre mekanizmasının iyi olması ve su değişiminin ihmal edilmemesi gerekir. Yavruların günde birkaç kez, yetişkinlerin ise bir kez beslenmesi çoğu durumda yeterlidir. Yem miktarında aşırıya kaçılması, yemlerin birikintiler halinde suda kalmasına neden olur ve akvaryumun pH değerini bozar. En ideal yem miktarı için balıkların davranışları gözlenmeli, yemleme yavaş yavaş yapılmalı ve yeme hızları azaldığında yemleme kesilmelidir.
Önceki Kayıt Ana Sayfa

2 yorum: